izvorite

ТЕМА НА БРОЯ : как да се предпазим от инфаркт?...С грозде...

     Гроздето е познато още от древността, предполага се, че е започнато да се отглежда в Западна Азия, а в Тракия е пренесено преди повече от 3000г. Още в края на деветнадесети век в швейцарските курорти поставят началото на ампелотерапията (от гръцката дума ампелос ­ лоза) ­ лечение с грозде и гроздов сок. Захарите - глюкоза и фруктоза навлизат направо в кръвта, това подпомага сърцето, черния дроб и прави гроздето подходящо за всякаква възрастова група и за хора с тежки физически натоварвания.
     Освен вкусовите му качества, гроздето е известно и като един от най-полезните за човека плодове със своите хранителни и биологично активни вещества и със съдържанието на почти всичко необходимо за здрав организъм, вероятно за това е и получил прозвището "растително мляко".
     Състава му варира в зависимост от сорта. Гроздето е богато на витамини ­ В - който предпазва мускулите от спазми, РР - благоприятстващ за приятния бронзов тен на кожата и укрепващ стените на кръвоносните съдове, провитамин А- укрепващият имунната система каротин
     То е препоръчително за хора с високо кръвно налягане и сърдечни болести, поради наличието на калий, който подкрепя сърдечния мускул и отделя излишните течности. Багрилоподобните вещества в него пък имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт. Съдържанието на магнезий, калций, фосфор и желязо помагат за проблеми с костната система и са основен източник при изграждането на младите кости, също така предпазват от анемия.
     Съдържанието на различни органични киселини го прави предпочитано при безапетитие, нарушена обмяна на веществата и стомашни проблеми. А наличието на съставна част на гроздето наречена ресвератрол блокира развитието на ракови клетки, преди да образуват тумори, така че специалистите го препоръчват като превантивна мярка срещу ракови заболявания.